Tento recept jsem viděla v Herbáři a neskutečně se mi na něj sbíhaly sliny. Příprava ale vypadala moc složitě, samé válení a překládání těsta, tak jsem si radši nechala zajít chuť. O několik týdnů později jsme ale byli na chalupě, já měla k dispozici hromadu dýní i hromadu času. I vzpomněla jsem si na tento lákavý recept a bylo jasno, co budu servírovat ke kávě :)
A zde recept:
Ingredience pro 4-6 osob:
- 2 lžíce másla
- 60 ml mléka
- 100g třtinového cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 250g dýňového pyré (já to úplně neodhadla a dala asi 3x tolik :D, ale nic se nestalo, jen jsem musela přidat i mouku)
- půl lžičky soli
- 300 g špaldové nebo jiné hladké mouky
- 1 lžička skořice
- hrst drcených vlašských ořechů
- 1 lžíce olivového oleje
Poleva:
- 50 g moučkového cukru
- 2,5 lžíce medu
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce mléka
Postup:
Těsto:
Jako první si dáte péct rozpůlenou dýni, Pečete cca 40 minut na 180°. Prostě pečte, dokud nebude měkká a nepůjde dobře vydlabat. (Já pekla v peci, takže mi to místo 40 minut trvalo skoro dvě hodiny, protože někdo nepřikládal :D) Potom dýni vydlabejte a umixujte pyré.
Na ohni si rozpusťte máslo, až vychladne, nalijte do něj mléko, pak přidejte 2 lžíce cukru a droždí, zamíchejte a na nechte na teple vzejít kvásek (cca 10 minut).
Do mísy dejte pyré, osolte, přidejte mouku, kvásek a vypracujte těsto, které necháte hodinu a půl kynout v teple.
Těsto rozdělte na 2 části a vyválejte pláty silné cca 1 cm.

Potom nechte jestě 30 mimnut kynout a pak pečte dozlatova na 180° zhruba 40 minut.
Poleva:
Vše promíchejte na mírném ohni dohromady a hojně nalévejte na nakrájené kusy medovníku.
Polevu dělat nemusíte, ale bez ní je dezert dost suchý.
Žádné komentáře:
Okomentovat