úterý 20. února 2018

Jak jsme byli s panem K. v obchodním domě IKEA (čtyřikrát za sebou)

IKEA je takové krásné místo, kde některá srdce plesají štěstím a jiná hynou zmarem. Tohoto krásného poznatku jsem nabyla na přelomu ledna a února, kdy jsme měli s panem K. tu čest být v IKEE několik víkendů za sebou. Pro mě to byla čirá slast, pro pana K. to byla aktivita náročnější než rozebrání a následné sestavení celého traktoru.

Zdroj: https://www.thevintagenews.com
Proč? Inu vím i nevím. Mě vybírání a přebírání tisíců položek, které IKEA nabízí, bavilo. Bavilo mě koukat se na vydesignované pokoje, přemýšlet, co by se mi kam hodilo, co bych si mohla ještě pořídit etc. Pan K. byl ale tak velkým výběrem otrávený, ostentativně funěl u každého nového oddělení (a že jich tam je) a vraždil pohledem každého, kdo se byť jen lehce pousmál a dal najevo, že ho celodenní výlet v obchodním domě baví („jak to může někoho ***** bavit?!?!“, soptěl si v duchu pan K.).

Nechme mluvit ilustrační příběh za vše, možná, že po jeho vykreslení mě pan K. také zabije (ale já vím, že mě má rád a že mi odpustí):

Inu byli jsme v IKEE po čtvrté (naposledy pro pana K., já se tam již brzy opět chystám) a měli jsme nakoupit nějaký ten nábytek. Chtěla jsem vše vzít pěkně v poklidu popořádku, měla jsem svůj systém a plán. Pan K. ale běsnil a (jak jsem již psala) funěl a chtěl mít vše rychle z krku (nutno uznat, že zde bylo opravdu hodně moc moc lidí. Jet do IKEA v sobotu kolem oběda opravdu nebyl pouze náš nápad a uznávám, že i na mě to byl velký lidský oříšek či spíše ořech). 

Já jakožto podřízená žena jsem ustoupila ze svého poklidného plánu a dala otěže rychlému plánu muže. Rozdělili jsme si úlohy a každý měl na starost svou půlku nákupu. Ok, nemohla jsem si půl hodiny stát u oddělení krabiček a pomalu si vybírat, jaká se mi nejvíce hodí do knihovny. Ok, budu se snažit být rychlá. Ok, ok, ok. Kdo již četl nějaký ten příběh s panem K., už to zná. Prostě spěcháme i když nevíme tak jistě kam..

Dala jsem tedy panu K. polovinu mého seznamu a šla běhat (či spíše sprintovat) po svých záležitostech. Sešli jsme se u kasy. Já šla urychleně házet věci do tašky, abychom se už nezdrželi ani o setinu sekundy a pan K. šel vybalovat (důležité pro pointu). 

Zdroj: https://www.thevintagenews.com
Měli jsme tu čest předběhnout jeden vozík, na kterém bezmocně polehával silně růžolící muž (tento výjev připomínal snad až umučení Krista, pokud si mohu tento obrat směle vypůjčit). „Toho předběhněte, ten ještě čeká…“ upozornila nás hnedle všímavá dáma z vedlejší řady… To byla nahrávka pro pana K.! S největším a nejhlubším pochopením jaké jsem kdy v jeho očích zřela se chápavě zahleděl do očí našeho trpitele a pokynul mu jakože och jak já vás TAK chápu a vyřkl „Tak vy TAKY ještě čekáte co..." a asi padesátkrát kývnul jakože tyvole chápu máme to s těma bábama težký… V tu chvíli jsem měla chuť nově nabytou skleněnou vázou rozbít NĚKOMU o hlavu, ale držela jsem se (hodila se mi na jednu kytičku, byla by jí škoda).

A tak jsme bleskurychle vyházeli nákup na pás a už si to šinuli k autu a poté meteleskum pleskum do skladu do Horních Počernic. V IKEA jsme strávili necelé dvě hodiny (můj rekord!). Že JSME ale zapomněli zaplatit za položku, kterou jsme měli vyzvednout v počernickém skladu a že JSME vzali špatný nábytek ve skladu a tudíž ono peklo jeli prožívat ještě jednou celé znova, o tom už mlčím, protože láska někdy neprochází jenom žaludkem, ale taky obchoďákem...

(P.S.: Toto není reklama na obchodní dům IKEA.)