čtvrtek 23. května 2019

Brazílie otázkou času aneb země velká a den krátký

Na Rio jsme si vyhradili čtyři dny. A bylo to málo. Ale to není důvod k pláči, protože i týden, nejspíš i měsíc či rok by byly prostě málo. Ve světe zkrátka člověku, českému člověku, tak nějak dojde, že například trasa Praha-Brno je ve své podstatě komická, že na co my si pořád stěžujeme, když naše hlavní město přejedeme za hodinu a celou republiku za hodin pár. 

Jestli máte tyto nešťastné pocity při dojíždění do práce, do školy či kamkoli, opravdu doporučuji návštěvu Brazílie...tyto roupy vás opustí rozhodně rychleji než řepka Čechii a pokora, možná i obdiv k té naší malé roztomilé zemičce bude najednou více než hmatatelný. Alespoň na vašich hýžďových svalech, protože jestli o něčem Brazílie je, tak je o hodinách, desítkách hodin a tisících kilometrech strávených v dopravních prostředcích. A to není žádný hoax.

Geografické okénko pro zvídavé: Brazílie je s rozlohou 8 516 000 km2 největším a nejlidnatějším státem Jižní Ameriky a pátým největším a nejlidnatějším státem světa. Rio de Janeiro má 6,4 milionu obyvatel a rozlohu 1260 km2, je druhým největším městem Brazílie, šestým v Americe. Naše zlatá stověžatá je rozlohou skoro třetinová a počet obyvatel snad všichni známe. V Riu je hustota obyvatel oproti Praze dvojnásobná. Konec geografického okénka pro zvídavé. Zvídavější si jistě rádi pogůglí více údajů.

Každopádně co tím chtěl básník říci - počítejte s tím, že jestli vás o něco Brazílie obere, tak to kromě brazilských reálů (1 BRL=6 Kč) bude hlavně váš čas a spánek a možná i zdravý selský rozum. Protože pokud jste správný turista, budete chtít vidět co nejvíc a z vaší dovolené vytřískat každou minutu...a to všechno tak nějak nejde na takové rozloze v takovém časovém úseku dohromady, takže pokud někde chcete přidat, rozhodně někde musíte ubrat. 

Když máte týden na Seči nebo dva týdny v San Marinu, tak to jde asi docela hravě, ale logisticky uspořádat třítýdenní harmonogram v Brazílii tak, aby to vaše peněženka unesla a vaše touhy byly zcela cestovatelsky uspokojeny je docela kumšt. A zachovat chladnou hlavu a zůstat v reálném čase, to považuji za kumšt hodný nějakého gurua, protože překračování tolika časových pásem v tak krátkých časových úsecích jsem jako řádná Česka opravdu nikdy nezažila a celou dovolenou měla pocit, že snad lítám časem a všechno se mi to snad jenom zdá... (No děvče, technicky vzato jsi časem lítala, tak co se tak divíš?!)

Brazílie má čtyři časová pásma, v Riu je teď o sedm hodin méně než v Čechách.

Ale považte, že když se ocitnete na místě jako je tohle, že je snad škoda i chodit spát...A tak jsme, dobře jsem (chlapci si v poklidu vyspávali a byli každý den pěkně čerství) vstávala s kohouty a sledovala východy slunce a byly to jedny z nejlepších věcí, co jsem mohla dělat, i když jsem byla celý den jak mátoha. Toto nechat probíhat zatímco spím? Nikdy! Moje heslo znělo jasně: vyspím se až v hrobě a budu koukat na tu nádheru, ať mám v důchodu na co vzpomínat...





A pak vstal i pan K. a fotili jsme spolu východy a mlčeli a mluvili a byli i nebyly a mělo to opravdu zvláštní nádech...takový okamžiky...růžová knihovna hadr, co vám budu povídat. 

A už se nám to tady zase mění na zcela něco jiného než jsem zamýšlela...Víc Esmeralda než Cestománie a pořád se nedostávám k jádru pudla, jak už je tak nějak mým (zlo)zvykem. 

No tak třeba se příště už konečně dostaneme do města...nebo aspoň na zahradu našeho dočasného bydliště...

pátek 17. května 2019

Brazílie úvodem - přílet do Ria de Janeira

Už je tomu více než rok, co jsme navštívili krásnou a rozlehlou brazilskou půdu a já si řekla, že o tom musím sepsat pár řádků (jistě to bude jen pár!), protože to byl zážitek tak intenzivní a neopakovatelný, že bych si ho ráda uchovala v paměti.

Takže pokud máte chuť nasát trochu brazilské atmosféry mýma očima, směle do toho...

Pár praktických informací na začátek: do Brazílie jsme vyrazili loni na přelomu února a března ve čtyřech - já (žena) a tři muži. Sestava to byla podle mého ideální, i když poněkud genderově nevyrovnaná a možná na pohled trochu podivná...

Zkrátka jet do Brazílie ve větší skupině není zcela na škodu. V té době mě tato myšlenka velmi uklidňovala, jelikož Brazílie nemá pověst zrovna tourist friendly insta country. Je to země svá a nesmlouvavá...takže jsem byla ráda, že nejedeme jenom jako pár, že jako budu mít víc bodyguardů, protože zážitky a zkušenosti jiných cestovatelů (převážně z internetových diskuzí) byly různé..."no to se připravte, že vás bude chtít každej minimálně okrást, ale spíš i rovnou zabít", "no to se podívej na ten film Město Bohů a uvidíš", "no jako neukazuj se tam v žádnejch drahejch hadrech a foťák i mobil jsou tabu, to tě hned někdo podřízne"..."no jako vlastně lepší moc nikam nechodit, nic nefotit, držet se ve skupině a se setměním zalézt do postele"

A tak jsme se zrcadlovkou pod košilí (extrémně nenápadné), chytrými telefony ukrytými v nejrůznějších zákrutech těla, vysokými tepy a odhodláním nezemřít vyrazili vstříc jižnímu kontinentu!

(Abych vás uvedla do ještě detailnějšího obrazu - pro mě i pana K. to byla v podstatě po všech těch Chorvatskách, Itáliích a eurotripech první pořádná cesta, ale tak proč do toho neskočit rovnou po hlavě, že? Co se budeme v klidu opalovat na Bali, když můžeme brázdit brazilské uličky plné dětských gangů!)

Takže očkování, balení, vážení, řešení, plánování, těšení, obavy, těšení, obavy, těšení, to vše samozřejmě probíhalo a mohlo se vyrazit.

S co nejlehčími krosnami (mé největší dilema, čert vem obavy ze smrti - Jaké tílko si vezmu a nevezmu? Bílé nebo béžové?!) a příručními batůžky jsme na konci února nasedli na letadlo směr Paříž (2 hodiny letu) a pak na další letadlo směr Sao Paulo (12 hodin letu).

Do Sao Paula jsme dorazili v noci a ještě jsme měli přelétat dalším letadlem zhruba hodinu do Ria, kde měla celá naše cesta začít. Ale bohužel, hodina na přeběhnutí sao-paulského letiště a vyzvednutí a odbavení bagáže málo, letadlo vzlétlo, my na pevnině.

Po několika peripetiích, o další letenky chudší (bohatší?) jsme ale seděli v dalším nočním letadle směr Rio de Janeiro a už se viděli po skoro čtyřiadvaceti hodinách na nohách v posteli.

Pak už nás jen čekalo noční přistání v Riu (všechny ty historky o mordech jsou právě z Ria, tralala), sehnání taxíku, dorozumívání rukama nohama, kam nás má řidič odvézt a dojetí do prvního airbnb v malebné čtvrti Santa Teresa, které v tu chvíli působilo spíše jako sémě všech vrahů a násilníků...

Ale to se tak jeví, když jste toho moc nenaspali, už den taháte několik kilo na svých bedrech, nevíte, čí jste, kde jste, kolik jste překročili časových pásem, natož kolik je asi tak vlastně hodin...a do toho všeho je tma tmoucí a maminka daleko předaleko.

A do toho všeho jsou všude ostnaté dráty a pozorní hlídači a nevíte, kdo se víc diví. Jestli vyjevený hlídač, že vidí čtyři pomatené bílé evropské postavičky v noci v jeho rajónu, které se motají a nevědí kudy kam, nebo na smrt unavený vy, že vidíte hlídače, který něco povídá a vy nevíte co, protože koukáte jenom na tu bouchačku za opaskem a říkáte si "to jsme toho ještě moc nezažili"...


Ubytování i našeho pana domácího na následující čtyři dny jsme nakonec našli a tento výhled na noční Rio budiž nám odměnou. Takže hurá do postelí, ať už je nový den a my můžeme začít objevovat krásy Ria de Janeira!

Pokračování příště...