sobota 14. února 2015

Domácí müsli

Müsli s jogurtem, s mlékem nebo jako první pomoc, když vás honí mlsná. Müsli je věc, která tvoří oblíbenou součást mého jídelníčku. Ještě před čtyřmi lety by mě ale nenapadlo, že si budu vyrábět vlastní. Samozřejmě jsem horlivě hltala mediální masáže všech výrobců zaručeně fitness zdravých müsli a jiných lupínků a poctivě za ně utrácela. Jednoho dne jsem ale ochutnala müsli domácí a vše se změnilo.

Jíte müsli, abyste zhubli? Dáváte dětem kupované lupínky, aby jedly zdravě a divíte se, že místo atleta vám před očima kyne malý obéza? A prostudovali jste si někdy pořádně složení té krabičky, která slibuje zaručenou linii? Světě div se - ono to kupované müsli a lupínky chutnají skvěle, ale proč? Protože jsou cukrem nacucaný až po okraj! Samozřejmě najdete i zdravější verze, třeba ve zdravých výživách, ale také podstatně dražší.

A já vám dám recept, který svou cenou přebije všechny Nestlé dobrůtky a jim podobné. 

Ingredience:
1 kg ovesných vloček
1 banán
100 ml mléka
med nebo jiné tekuté sladidlo
ořechy (jak je libo – lískové, vlašské, pekanové)
semínka (opět podle libosti – já dávám slunečnicová a dýňová)
brusinky

Postup:
Banán nakrájíme na kousky a rozmixujeme v mléce a osladíme medem nebo jiným sladidlem. (Množství záleží na tom, jak moc sladké či dietní müsli chcete. Pro dietní verzi dávám do 1 kg vloček 2 lžíce medu, sladší verze snese lžic klidně 8.) Vločky si vysypeme na plech a zalejeme banánovým oslazeným mlékem, pořádně promícháme, přídáme semínka a nakrájené ořechy a dáme do trouby na 150°C na zhruba 35 minut. Müsli hlídejte, po 10 minutách promíchávejte a vyndejte, až bude nazlátlé. Potom přidejte brusinky či jiné sušené ovoce a je hotovo! Já téměř vždy přidávám ještě půl tabulky nakrájené čokolády, protože čokoládové müsli v mém případě vede! Po vychladnutí skladujte v uzavřených nádobách a konzumejte jak je libo!

Dodatek:
Domácí müsli je ideální, jelikož sami rozhodujete o množství cukru i přidaných ingrediencích. Máte dohled nad tím, co jíte a to tady jde! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat