Něco jsem si při psaní prvních
receptů uvědomila. A to že konkrétní recept je pouze nápad, inspirace. Nemusí
to být striktně daný popis na určitý pokrm, je to jen myšlenka, kterou lze
rozvíjet, obohacovat a měnit.
Tímto způsobem vařím i já. Když
mám nějaké oblíbené jídlo, tak ho občas zkouším nějak pozměnit, vylepšit. Samozřejmě
jsou i jídla, kdy pozměňování je spíše na škodu než na užitek, z jídla se
vytrácí autenticita, apod. Ale řekla bych, že převažují jídla, se kterými se dá
právě tímto způsobem krásně čarovat a zpestřit si tak svůj jídelníček. Proto
budu u některých receptů uvádět alternativy, které lze střídat.
Že je v receptu bílá mouka?
Co zkusit špaldovou, kukuřičnou nebo třeba namleté ovesné vločky? Že je v receptu
půl kila cukru? Co to zkusit bez něj nebo nahradit medem či nějakým sirupem? Že
je v receptu kari a vy ho nemáte rádi? Netrapte se, zkuste jiné koření! Je
recept masový a nejste masožrouti? Maso vynechte nebo nahraďte sójou. Máte rádi čokoládu nebo kokos? Přidejte je i tam, kde nejsou. Je to
rizoto s rýží už nuda? Co zkusit jinou přílohu – pohanku nebo třeba jáhly?
Chybí v receptu něco, co máte rádi? Přidejte to tam!
Každá ingredience má svou
specifickou chuť a vždy dodá jídlu jiný rozměr. Tak se nebojte čarovat!
Žádné komentáře:
Okomentovat