sobota 14. února 2015

Fantazii se při vaření meze nekladou

Něco jsem si při psaní prvních receptů uvědomila. A to že konkrétní recept je pouze nápad, inspirace. Nemusí to být striktně daný popis na určitý pokrm, je to jen myšlenka, kterou lze rozvíjet, obohacovat a měnit.

Tímto způsobem vařím i já. Když mám nějaké oblíbené jídlo, tak ho občas zkouším nějak pozměnit, vylepšit. Samozřejmě jsou i jídla, kdy pozměňování je spíše na škodu než na užitek, z jídla se vytrácí autenticita, apod. Ale řekla bych, že převažují jídla, se kterými se dá právě tímto způsobem krásně čarovat a zpestřit si tak svůj jídelníček. Proto budu u některých receptů uvádět alternativy, které lze střídat.

Že je v receptu bílá mouka? Co zkusit špaldovou, kukuřičnou nebo třeba namleté ovesné vločky? Že je v receptu půl kila cukru? Co to zkusit bez něj nebo nahradit medem či nějakým sirupem? Že je v receptu kari a vy ho nemáte rádi? Netrapte se, zkuste jiné koření! Je recept masový a nejste masožrouti? Maso vynechte nebo nahraďte sójou. Máte rádi čokoládu nebo kokos? Přidejte je i tam, kde nejsou. Je to rizoto s rýží už nuda? Co zkusit jinou přílohu – pohanku nebo třeba jáhly? Chybí v receptu něco, co máte rádi? Přidejte to tam!

Každá ingredience má svou specifickou chuť a vždy dodá jídlu jiný rozměr. Tak se nebojte čarovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat