sobota 14. února 2015

Špenátová pizza s krevetami

Miluju pizzu. I když to není nejzdravější jídlo, nedokážu se jí vzdát a hlavně ani nechci. Navíc ji lze různými obměnami udělat přeci jenom zdravější. Kamenem úrazu je především těsto z bílé mouky - základ, bez kterého by pizza pizzou nebyla. Vyzkoušela jsem nahradit bílou mouku moukou špaldovou, celozrnnou i kukuřičnou. Nebudu vám nic nalhávat, pokud prostě chcete klasiku, po bílé mouce sáhnout musíte. Pokud ale máte chuť experimentovat a dát si zdravější verzi, například kukuřičná a špaldová mouka v poměru 1:1 je super kombinací. Těsto nechutná jako u klasické pizzy z bílé mouky, je jiné, ale rozhodně dobré!


Ingredience na 1 pizzu:
Těsto:
  • 250g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 125ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
Navrch:
  • balení listového špenátu
  • 1/2 kelímku smetany
  • krevety
  • cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl
  • bazalka/oregáno
  • chilli
  • mozzarela (nebo jiný sýr)
  • olivový olej
Postup: 
Do mísy si rozdrobíme droždí na kousky, přidáme cukr a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Potom přidáme vlažnou vodu, prosetou mouku, olivový olej a sůl. Uhněteme v kypré nelepivé těsto (pokud lepí, přijde mouku, v opačném případě přidejte vodu) a dáme na hodinu kynout do tepla. Poté rozválíme a dáme na plech s pečícím papírem.

Než těsto vykyne, na oleji si osmahneme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme krevety a poté špenát. Okořeníme a až se vše prohřeje, přidáme smetanu, kterou necháme chvíli povařit. Pokud je směs moc řídká, lze zahustit špaldovou nebo jinou moukou. (Pokud tam mouku nechcete dávat, nelejte tam tolik smetany nebo ji úplně vynechte.) Vzniklou směs dáme na těsto, poklademe mozzarelou a pizzu dáme na cca 25 minut do trouby na 200°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat