pondělí 30. listopadu 2015

Blížíme se do finále aneb jak lidstvo zahubí samo sebe

Nikdy (opravdu nikdy) bych si nemyslela, že budu psát články tohoto typu. Vždy pro mě byly poněkud trapně paranoidní, zbytečně vyhrocené a konspirační. Ale já tu sedím a datluju do klávesnice tyhle myšlenky. Proč?

Protože už delší dobu kolem sebe pozoruju věci (ať už na lokální nebo globální úrovni), který naznačujou děsivou (či spíš žádnou) budoucnost pro nás všechny. Ono se to děje pomalu už desítky let, ale přijde mi, že teď to všechno nabírá nějak na obrátkách. A nemůže za to nikdo jiný než člověk chamtivý, tvor, kterýmu nestačí to, co má, chce pořád víc a bere si to bez ohledu na všechny a všechno okolo.

Problém dnešní doby spočívá v tom, že se zaměřujeme především na krátkodobé cíle. Řešíme, co je pro nás výhodné teď, neřešíme, jaký to bude mít dopad za několik let, jak to ovlivní nás a naše potomky. (Viz. například antikoncepce: super řešení, když teď nechci dítě, ale už neřeším, co se mnou po deseti letech braní antikoncepce bude, až to dítě chtít budu. To budu řešit až to bude aktuální a nechám se radši uměle oplodnit, než to vyřešit nějak preventivně.)

A takových příkladů by bylo mnoho. Jasně, můžete oponovat, že v dnešní době to pomalu ani nijak nejde, že v dnešní chaotický době člověk musí řešit co je teď a hned a nemá čas myslet na vyšší dlouhodobější cíle, protože to než se mu vrátí, tak bude pod drnem a ani si to neužije. Jasně. Jo, máte pravdu, je to tak. Ale potom musíte uznat, že jsme arogantní sobci, co myslí jen na sebe a neřeší, jak se budou mít naše děti a děti našich dětí a tak dále.

Chápu, že většině z vás je dost volný, jak se má nějakej Somálec, protože žije na druhým konci světa. Každej holt to sociální cítění nemá. Ale že si v poklidu rodíte děti do světa, kterej jde s prominutím do hajzlu, to už mi přijde zajímavý. Protože sobcům na vlastní krvi většinou záleží.

Můj přítel nedávno vyslovil myšlenku, jestli má vůbec cenu do takovýho světa přivést vlastní dítě. A já jsem bohužel musela uznat, že má pravdu. Protože přivést dítě do doby, která je naprosto sebedestruktivní, je docela proti zdravýmu rozumu. Zas jako nebudu přehánět, nemyslím si, že svět skončí s další generací, ale myslím, že ještě pár stovek let a končíme přátelé nebo budeme žít minimálně úplně jinak. Protože nebude voda, nebude prales, ale hlavně že budou prachy. A hlavně to budeme řešit, až v tý době, až k tomu dojde, nebudeme to řešit předem. Proč, když se nás to v podstatě netýká. My za pár let natáhnem brka, tak ať se snažej ty, co do toho přijdou.

Problém je v tom, že všichni akorát hrabeme. A nemáme dost. Chceme pořád víc. Ani za to v podstatě nemůžeme, je to v nás naprogramovaný, nutí nás k tomu model konzumní západní společnosti. A jen pár jedinců vyznává jiný hodnoty a ty jsou automaticky označení za magory a exoty, div nejsou postavený na okraj společnosti jako socky, protože nemaj auto a ajfoun.

Milujeme peníze a majetek a moc. Milujeme to všechno mnohem víc než přírodu. Než naši Zemi, na který žijeme. My žijeme na ní. Ne ona na nás. Jsme v podstatě hosty, ona nás přijala jako obyvatele, ubytovala nás. Nemělo by být samozřejmé, že se host chová ke své hostitelce slušně? Neměli bychom jí být alespoň trochu vděční? Né, to my bereme jako samozřejmost, že tady bydlíme, že pijeme její vodu a kácíme její les, do kterýho si utíráme prdel. A teď jsme se dostali ke správnýmu slovu – je nám to prostě u prdele, ne-li ještě někde jinde. A příroda nemá šanci. Nemá takový zbraně jako člověk, nemůže se bránit proti debilním nápadům, který na ní aplikujeme. Jediná její odpověď jsou přírodní katastrofy. (A že je jich čim dál víc, nemyslíte?)

Co s tím? Asi nic podstatnýho. Momentální arogantně-egoistická ideologie se ze dne na den nezmění, nezmění se ani z generace na generaci. Takže můžete zas v poklidu žít, nakupovat palmáč, jíst antikoncepci a klidně spát. Já jsem se z toho vypsala a budu doufat, že stihnu porodit dítě do doby, kdy ještě bude mít šanci vidět orangutana nebo deštnej prales. A že to pro děti za několik stovek let už může bejt jenom sci-fi, o kterým budou číst ve svých 10D ultra mega giga full HD digital učebnicích, to mi může bejt tak maximálně líto. Víc s tím bohužel nenadělám.

Žádné komentáře:

Okomentovat