pondělí 2. listopadu 2015

Zdravý vícezrnný chléb bez mouky

Po tom, co jsem ochutnala tenhle "chleba", musela jsem se smát. Představila jsem si to "celozrnné a vícezrnné cosi", co je nám nabízeno v supermarketech, co tak rádi kupujeme a myslíme si, jak děláme našemu zdraví dobře. Myslím, že když si upečete a ochutnáte tenhle chleba a porovnáte ho s pečivem z obchodů, budete se smát také, protože ten rozdíl mezi "zrnností" je více než hmatatelný už po prvním skusu.


Tento "chléb" je tedy celý ze semínek a ořechů a neobsahuje ani zrnko mouky, tudíž píšu jakože chléb v uvozovkách, jelikož lze polemizovat, zda tento výtvor tedy vůbec za chléb považovat. Každopádně ho lze místo chleba či jiného pečiva použít a řeknu vám - je to bomba! Až taková, že si myslím, že tělo snad ani nemůže být schopné takovou nálož vlákniny spotřebovat. Takže konzumovat s mírou, ostatně jako to platí u všeho, protože všeho moc škodí, že? :)

A zde recept:

Ingredience:
  • 110 g slunečnicových semínek
  • 60 g lněných semínek
  • 130 g ovesných vloček
  • 30 g dýňových semínek
  • 50 g ořechů podle libosti (já dala vlašské)
  • 3 lžíce psyllia
  • 8 g soli
  • 340 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup: 

V míse smíchejte nejprve suchou část a poté přidejte vodu a olej. Vše promíchejte. Formu, ve které budete chleba péct vyložte pečícím papírem, vložte do ní hmotu, udusejte rukou, přikryjte utěrkou a nechte 12 hodin odležet při pokojové teplotě. 

Během dvanácti hodin semínka a ořechy nasají vodu a vše se krásně propojí. Poté rozehřejte troubu na 200° a dejte péct na 20 minut, potom chleba vyklopte na plech a pečte z druhé strany dalších 30 minut. Chleba nechte pořádně vychladnout, aby šel dobře krájet!

Žádné komentáře:

Okomentovat