úterý 17. února 2015

Dýňová polévka - ideální na podzim a zimu

Dýně není dobrá jenom na vydlabávání o Haloweenu. Z dýně můžete zkoušet všemožné recepty. Dýně je navíc velmi zdravá a ve většině domácností taky celkem opomíjená. Chcete zhubnout? Dýně vám pomůže!

Dýni tvoří z 90% voda (je tedy močopudná a pomáhá čistit ledviny), zbytek tvoří vláknina, která zase pomáhá při trávení a očistě organismu. Dýně obsahuje velké množství vitamínů, mezi nejdůležitější patří vitamín C, B1 a B2. Dýně obsahuje také hodně minerálů (železo, hořčík, draslík). Jíst dýni je tedy ideální v chladnější měsících, protože podporuje imunitní systém

DÝŇOVÁ POLÉVKA
Ingredience:
  • 1 dýně
  • 1 cibule
  • olej
  • zeleninový bujon Würzl
  • 1 litr vody
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • chilli
  • smetana
  • dýňová semínka
Postup:
Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme dýni a krátce osmažíme. Okořeníme, přidáme vodu, vhodíme bujon a vaříme, dokud dýně nezměkne (cca 20 minut, zaléží na velikosti kostek). Poté vše rozmixujeme, přidáme smetanu (pokud chcete dietnější verzi, smetanu nedávejte) a případně ještě dochutíme. Polévka by měla být pikantní, nebojte se tedy pořádně ochutit! Nakonec na sucho na pánvi opražte dýňová semínka (můžete si vyloupat ty z dýně, ale je to pracné a semínka bývají hořká, já používám normálně kupovaná), se kterými polévku podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat