úterý 24. února 2015

Zapečený lilek s mletým masem a bramborovou kaší

Mnoho lidí lilek v kuchyni vůbec nepoužívá. A je to velká škoda. Proč? Lilek (či baklažán) je zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a dokonce je považován za afrodiziakum!

V lilku najdete vitamín A, B3 (který je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Proto ono afrodiziakum:), B6 (zajišťuje dobrou funkci imunitního systému, B5, B9, C. Obsahuje taky draslík, horčík, železo a mangan. 

Lilek je ideální, pokud hubnete. Je tvořen z 90% vodou. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal!

Ingredience pro 4 osoby:
  • půl kila mletého masa
  • 2 lilky
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • majoránka/oregáno

Postup:
Lilky rozpůlíme a vydlabeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a poté vnitřek lilků (nakrájený na kostičky). Okořeníme, osmahneme, dokud nebudou kostičky lilků měkké, přidáme na kousky nakrájená rajčata (nebo rajčata v plechovce či protlak) a nakonec přidáme česnek. Připravenou směsí naplníme vydlabané půlky lilků a dáme na pečícím papíře péct na cca 25 minut na 180°C. Mezitím si připravíme bramborovou kaši a podáváme s letním salátem s octovou zálivkou.  

Žádné komentáře:

Okomentovat