úterý 10. března 2015

Jáhlové knedlíky s uzeným a se zelím

Skvělá obměna klasických knedlíků.

Ingredience pro 4 osoby:
Knedlíky:
250g jáhel
150g špaldové mouky
500g uzeného masa (nemasožravci můžou použít třeba uzený tempeh:)
kmín
sůl

Zelí:
1 zelí
1 vetší cibule
olej
pepř
sůl
ocet/citron

Postup:
Knedlíky
Jáhly propereme v horké vodě a se špetkou soli vaříme ve dvojnásobném množství vody cca 20 minut. Potřebujeme získat hutnou kaši, podle potřeby tedy přidáváme vodu nebo naopak vaříme bez pokličky, aby se přebytečná voda vypařila.

Jáhly necháme chvíli vychladnout a poté do nich přidáme kmín, sůl a mouku. Musí nám vzniknout tvárné těsto, pokud je příliš lepivé, přidejte více mouky.

Z těsta tvarujeme kuličky plněné uzeným, které jsme si předtím nakrájeli na kostičky a osmažili na cibulce. Kuličky vhazujeme do mírně osolené vroucí vody a čekáme, až vyplavou (což je zpravidla cca 8 minut).

Zelí:
Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku dozlatova, na poslední 3 sekundy přidáme špetku pepře. Poté přidáme zelí, promícháme a podlijeme vodou. Osolíme, zakápneme trochou octa nebo citronu a dusíme 20 minut. Před koncem zelí dosolíme/dochutíme podle chuti. 

A je to! Jáhlové knedlíky jsou super alternativou a velmi chutným řešením, jak se vyhnout bílé mouce.

Žádné komentáře:

Okomentovat