čtvrtek 26. března 2015

Poslouchejte svoje tělo, jezte podle ročních období

Podle počtu zobrazení neměl minulý poučný a naučný článek Jak správně jíst? příliš velký ohlas. Více vás zajímají recepty a za to jsem ráda, ale :D bohužel máte smůlu, já cítím i jakousi vnitřní potřebu vám kromě receptů také psát, jak ty recepty máte jíst. Protože je sice hezké, že vám tu dávám zdravé recepty, ale když si je nebudete umět vhodně poskládat do dne –  a tentokrát půjde o skladbu v roce – bude to zbytečná námaha.

Poslouchejte svoje tělo. Možná to některým z vás bude znít příliš pateticky či mysticky či nevím jak, ale nic takového na tom není. Poslouchat své tělo je to nejjednodušší, co můžete udělat. Všichni si neustále lámete hlavu nad tím, co budu zítra zase vařit….a zkusili jste se místo dětí/partnerů, kteří stejně nikdy řádně nespolupracují, zeptat svého těla? Na pár vteřin se zastavte a poslechněte sami sebe, na co máte zrovna chuť, co si vaše tělo žádá.

Ač se to může zdát podivné, tělo je velmi chytré a samo ví, co by potřebovalo. Možná jste si toho všimli sami, že v zimě máte podvědomě chuť na mastnější, hutnější, sladší jídla a v létě naopak toužíte po čerstvosti, lehkosti, svěžesti. To je ono! To je názor vašeho těla a jeho vnitřní hlas, který vám velmi dobře radí, že v zimě si klidně můžete dát knedlík se zelím a v létě naopak vyměnit knedlík za zeleninový salát nebo rybu.

Nejsem žádný odborník, ale myslím si, že toto cítění musí být v každém z nás a pokud tvrdíte, že ho nemáte, pouze nedokážete správně naslouchat svému těla. Tak se to zkuste naučit!

Co byste tedy měli jíst v jednotlivých obdobích? (Čerpám hodně z Knihy Víme, co jíme od Lenky Žák)

Jaro:
Po zimě byste měli stravu odlehčit. Zkracovat dobu tepelné úpravy jídel, vyhýbat se smaženým jídlům, která jsou v zimě vhodnější.

Obiloviny: oves, žito, špalda, ječmen, rýže natural
Luštěniny: všechny druhy čočky, tofu, tempeh, hrách, mungo fazole
Zelenina: zařazujeme první bylinky, jíme vše zelené (polníček, petržel, pažitka, kopřiva, sedmikráska a další), klíčíme luštěniny, kvasíme zeleninu

Celkově byste měli tělu dopřát regeneraci, očistu.

Léto:
V létě by měla být hlavním zdrojem naší energie příroda. Berte od ní čerstvou zeleninu i ovoce, když vám je sama nabízí. Albert vám je sice nabízí v akci, ale nemusíme se hádat, kde je kvalita, že? :D 

Jezte tedy sezónní ovoce a zeleninu, vše jezte ideálně čerstvé, syrové nebo krátce napařené. Jelikož je v létě teplo, nepotřebujete příliš teplých pokrmů, které naopak tělo ocení v zimě. Užívejte si letních dnů a netravte je u plotny, vařte rychlá jídla (těstoviny, saláty, ryby).

Obiloviny: kuskus, těstoviny, kroupy, polenty, rýže basmati, rýže dlouhozrnná
Luštěniny: červená čočka, mungo, cizrna, tofu, tempeh, velké bílé fazole
Zelenina: saláty, brokolice, ředkvičky, salátové okurky, ředkve, papriky, rajčata, mrkev, petržel, kukuřice, cukety, čerstvé bylinky
Ovoce: jahody, třešně, borůvky, maliny, letní jablka, broskve, meruňky, meloun

Podzim:
S podzimem pomalu přecházíme k hutnějším pokrmům. Používáme kořenovou zeleninu, díky které se tělo zahřívá a připravuje na zimu. Z rychlých jídel přecházíme na ta složitější, zapékáme, smažíme. Z loupaných luštěnin bychom měli přejít na celá zrna a neloupané luštěniny!

Obiloviny: kulatozrnná rýže, jáhly, oves, špalda, kamut
Luštěniny: čočka zelená, čočka černá, čočka červená neloupaná
Zelenina: zázvor, kvašená, kořenová zelenina – kapusta, růžičková kapusta, řapíkatý celer, zelí, dýně, tuřín, pórek, cukety

Zima:
V zimě toužíme po zahřátí, nebudeme do sebe tedy cpát syrové zeleninové saláty, i když je to super zdravé, v zimě tím svému tělu radost neuděláte. Tělo se samo hlásí o tučnější jídla, takže si je neodříkejte (nenabádám ale k tomu, abyste chodili obden do mekáče a jedli jenom smažáky apod.! Tučnější jídla mohou být kupodivu také zdravá!) Jíme zeleninu, která přirozeně vydrží skladování. Zapomeňte na saláty nebo citrusy – ty tělo ochlazují.

Obiloviny: kulatozrnná rýže, sladká rýže, pohanka, jáhly, oves
Luštěniny: fazole, čočka, cizrna, hrách
Zelenina: kořenové zelenina, řepa, zelí, kapusta, růžičková kapusta, pórek, květák, patizon, kvašené zelí

Není to tak složité, ne? A opět - samozřejmě vám nehrozí žádný trest smrti za to, že si v zimě dáte pomeranč nebo v létě rýži kulatozrnnou místo dlouhozrnné. Stačí, když skladba "vhodných potravin" bude převažovat nad těmi "nevhodnými". 

Žádné komentáře:

Okomentovat