Vietnamská kuchyně zažívá obrovský boom. Všichni chodí na tradiční polévku Pho, všichni jedí závitky. I já jsem se do vietnamských pokrmů přímo zamilovala a závitky patří mezi mé favority!
- 180g rýže natural
- 150g mletého masa
- sůl
- pepř
- hrst mořské řasy
- 2 lžíce sojové omáčky
- rýžový papír (seženete ve zdravé výživě nebo u Vietnamců)
- libovolná zelenina do závitků (já dala mrkev a pórek, můžete dát cuketu, celer, cokoliv podle chuti)
Postup:
- Rýži propláchneme a se špetkou soli vaříme 45 minut.
- Na oleji si osmažíme nakrájený pórek a na hrubo nastrouhanou zeleninu (stačí 2-3 minutky, aby zelenina trochu změkla, pokud to chcete echt zdravé, dejte do závitků zeleninu syrovou:). K zeleninové směsi poté přidáme řasu.
- Na cibulce si také osmažíme mleté maso, které lehce posolíme, opepříme.
- Poté si ve vlažné vodě namočíme rýžový papír (cca 5 minut), který ve vodě změkne a pak se s ním dá krásně (no jak komu :D) pracovat. Balení závitků chce praxi, ani já ho zatím příliš neovládám :D
- Papír si rozložíte na talíř/prkýnko, do první třetiny dáte rýži, krevety a zeleninu a zabalíte. Chce to opravdu cvik a ze začátku se nad tím budete nejspíš rozčilovat, ale stojí to za to!
Závitky podáváme s pikantní omáčkou, kterou vždy vyrábí můj muž a já do její výroby moc nevidím. Omáčka by měla být kyselá a pálivá, můžete ale experimentovat podle vlastní chuti a vyrobit si omáčku podle svých představ.
- 1 chilli paprička
- sojová omáčka
- 1 citron
- špetka cukru
Postup:
Papričku nakrájíte, zalijete sojovou omáčkou, zakápnete citronem a lehce osladíte.
Zdravou variantou jsou čerstvé závitky, pro mlsné (nezdravé) jazýčky je tu i varianta smažená:
Zabalené závitky osmažíme na oleji cca 10 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat