pondělí 2. března 2015

Sladká pohanková kaše

Pohanka je plná nejrůznějších vitamínů a minerálů, navíc je přirozenou bezlepkovou potravinou. Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Najdeme v ní vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Nejvýznamnější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je také cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pohanka příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec.


Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
Pohanka krásně zahřeje, její konzumace je ideální v chladnějším období, tedy na podzim a zimu. Sušené ovoce dodá kaši příjemnou nasládlou chuť, není ji tedy třeba vůbec doslazovat, pokud ale i tak máte mlsné jazýčky, přidejte do mléka lžíci medu.


200 g pohanky lámanky

300 ml mléka
50 g různého sušeného ovoce (datle, fíky, sušené švestky)
lžička skořice
sůl
oříšky a semínka na dozdobení

Do mléka vhodíme nakrájené sušené ovoce, přidáme skořici a špetku soli a přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty a poté vypneme plotýnku a vsypeme pohanku. Pohanka musí být celá ponořená v mléce. Necháme na teplém místě odstát 15 minut (pohanka se nesmí vařit, protože by ztratila cenné vitámíny, ale musí být v teple). Kaši zdobíme podle chuti (semínky, ořechy, rozinkami, kustovnicí, apod.)


Žádné komentáře:

Okomentovat