pátek 17. dubna 2015

Bílý jed: pšeničná mouka

Tři bílé jedy: bílá mouka, cukr, sůl. Tak zní mantra lidí, co řeší zdravou výživu. Možná by se našly i další bílé jedy, třeba kokain :D Ale to už jsme v trochu jiném odvětví, i když při troše filozofické nadsázky by se dalo říct, že vše je na stejné vlně. Jde o drogu. O nezdravou drogu. Stejně jako si feťák vytvoří závislost na kokainu, lidstvo si postupem času vytvořilo závislost na bílé mouce, cukru i soli. Neumíme bez nich fungovat, a když jsme osvícenější a chceme je co nejvíce omezovat, je to téměř nemožné – jsou totiž všude.

Někdo si možná bude ťukat na čelo, co to tady plácám za nesmysly, ale je mi líto, tyto tři suroviny opravdu jedy jsou a je třeba k nim s tímto vědomím přistupovat (pokud chcete zůstat zdrávi).

Dnes se tedy zaměříme na bílou pšeničnou mouku. Proč je to jed? Bílá mouka se vyrábí z pšenice očištěné od svrchního obalu zrna i klíčku a je tak bez vlákniny, vitamínů, tuků a minerálů. Navíc výživová hodnota pšenice je téměř nulová, co ale umí výborně, je téměř zalepit vaše střeva. Bývá příčinou plísní, které se často v tlustém střevě usazují díky podpoře kyselinotvorného prostředí střevní mikroflóry. 

Bílá mouka a hubnutí nejde dohromady. Chcete zhubnout a divíte se, že vaše břicho je stále jak pátrací balón? Může za to bílá mouka. Zkuste na několik dní bílou mouku vysadit a uvidíte, jak vaše břicho splaskne.

Jak zmiňuji výše, není vůbec lehké bílou mouku vysadit – je totiž schovaná téměř všude. Výrobci ji cpou, kam se dá, protože to je levné. Největším kamenem úrazu je samozřejmě pečivo, bílá mouka je ale také v těstovinách a všemožných sladkostech. Je tedy třeba studovat zadní etikety a být na pozoru, protože výrobci jsou schopni nacpat mouku i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Ideálem je samozřejmě nahradit bílou mouku moukou celozrnnou, nejlépe špaldovou. Tyto mouky nejsou očištěné od svrchního obalu zrna i klíčku a jsou tudíž plné vlákniny, vitamínů a minerálů. Samozřejmě je to (jako téměř se vším zdravým) otázka peněz, protože špaldová mouka je 4x dražší než bílá. (V pražských zdravých výživou vám vecpou špaldovou mouku i za 90 Kč! Nebuďte hloupí, seženete ji jinde i za polovinu.) Alternativou může být také mouka kukuřičná, pohanková, žitná, cizrnová, ječná, sojová nebo ovesná, kterou si jednoduše vyrobíte doma z ovesných vloček.

Je to na vás, na kolik si ceníte svoje zdraví. Já neříkám, že nejím bílou mouku vůbec (protože například pizza z bílé mouky je prostě klasika), ale snažím se jí vyhýbat a rozhodně není mým každodenním chlebem. 

Nejlepší je převzít zodpovědnost do vlastních rukou, nekupovat polotovary a místo kupování obarvených rádoby celozrnných kaiserek si upéct vlastní, ale je jasné, že ne každý má na to čas a chuť.

Celozrnné výrobky (těstoviny, sladkosti, apod.) seženete ve zdravých výživách, skvělé pečivo seženete na farmářských trzích, i v obchodních řetězcích se dá něco „vyhrabat“, ale člověk musí opravdu hledat a připlatit si.


O absurdnosti výroba/cena celozrnné a bílé mouky: https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002628-pecivo-4-legenda-o-celozrnnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat