Tři bílé jedy: bílá mouka, cukr,
sůl. Tak zní mantra lidí, co řeší zdravou výživu. Možná by se našly i další
bílé jedy, třeba kokain :D Ale to už jsme v trochu jiném odvětví, i když
při troše filozofické nadsázky by se dalo říct, že vše je na stejné vlně. Jde o
drogu. O nezdravou drogu. Stejně jako si feťák vytvoří závislost na kokainu, lidstvo
si postupem času vytvořilo závislost na bílé mouce, cukru i soli. Neumíme bez
nich fungovat, a když jsme osvícenější a chceme je co nejvíce omezovat, je to
téměř nemožné – jsou totiž všude.
Někdo si možná bude ťukat na
čelo, co to tady plácám za nesmysly, ale je mi líto, tyto tři suroviny opravdu
jedy jsou a je třeba k nim s tímto vědomím přistupovat (pokud chcete
zůstat zdrávi).
Dnes se tedy zaměříme na bílou pšeničnou
mouku. Proč je to jed? Bílá mouka se vyrábí z pšenice očištěné od svrchního
obalu zrna i klíčku a je tak bez vlákniny, vitamínů, tuků a minerálů. Navíc
výživová hodnota pšenice je téměř nulová, co ale umí výborně, je téměř zalepit
vaše střeva. Bývá příčinou plísní, které se často v tlustém střevě usazují díky
podpoře kyselinotvorného prostředí střevní mikroflóry.
Bílá mouka a hubnutí nejde dohromady. Chcete zhubnout a divíte se, že
vaše břicho je stále jak pátrací balón? Může za to bílá mouka. Zkuste na několik
dní bílou mouku vysadit a uvidíte, jak vaše břicho splaskne.
Jak zmiňuji výše, není vůbec
lehké bílou mouku vysadit – je totiž schovaná téměř všude. Výrobci ji cpou,
kam se dá, protože to je levné. Největším kamenem úrazu je samozřejmě pečivo,
bílá mouka je ale také v těstovinách a všemožných sladkostech. Je tedy
třeba studovat zadní etikety a být na pozoru, protože výrobci jsou schopni nacpat
mouku i tam, kde byste to vůbec nečekali.
Ideálem je samozřejmě nahradit
bílou mouku moukou celozrnnou, nejlépe špaldovou. Tyto mouky nejsou očištěné od
svrchního obalu zrna i klíčku a jsou tudíž plné vlákniny, vitamínů a minerálů.
Samozřejmě je to (jako téměř se vším zdravým) otázka peněz, protože špaldová
mouka je 4x dražší než bílá. (V pražských zdravých výživou vám vecpou špaldovou
mouku i za 90 Kč! Nebuďte hloupí, seženete ji jinde i za polovinu.) Alternativou
může být také mouka kukuřičná, pohanková, žitná, cizrnová, ječná, sojová nebo ovesná, kterou si jednoduše
vyrobíte doma z ovesných vloček.
Je to na vás, na kolik si ceníte
svoje zdraví. Já neříkám, že nejím bílou mouku vůbec (protože například pizza z bílé
mouky je prostě klasika), ale snažím se jí vyhýbat a rozhodně není mým
každodenním chlebem.
Nejlepší je převzít zodpovědnost do vlastních rukou,
nekupovat polotovary a místo kupování obarvených rádoby celozrnných kaiserek si
upéct vlastní, ale je jasné, že ne každý má na to čas a chuť.
Celozrnné výrobky (těstoviny,
sladkosti, apod.) seženete ve zdravých výživách, skvělé pečivo seženete na
farmářských trzích, i v obchodních řetězcích se dá něco „vyhrabat“, ale
člověk musí opravdu hledat a připlatit si.
Pro zvídavější více na: http://www.celostnimedicina.cz/bila-psenicna-mouka-lepidlo-pro-vase-streva.htm#ixzz3XXgFU3H3
O absurdnosti
výroba/cena celozrnné a bílé mouky: https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002628-pecivo-4-legenda-o-celozrnnosti
Žádné komentáře:
Okomentovat