sobota 18. dubna 2015

Domácí chleba

Když už jsem tu tak včera nadávala na bílou mouku a obarvené pečivo ze supermarketů, které se tváří hrozně zdravě a celozrnně, měla bych asi dát nějaký recept na pečivo domácí. Tento recept na chleba mám osvědčený, je velmi jednoduchý, protože se odměřuje podle hrníčků. Není to sice recept na "ten pravý" chleba s divokým kváskem, takže někdo možná bude mít námitky, ale chuťově je tento chleba výborný a jeho příprava je opravdu jednoduchá.

Ingredience
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 ½ hrnku vlažné vody
  • ¼ hrnku olivového (nebo slunečnicového) oleje
  • 4 hrnky mouky (já vždy kombinuji podle chuti, třeba 2 hrnky žitné a 2 celozrnné nebo špaldové)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu

Postup
Mouku předem prosejeme, aby byla vzdušnější. Droždí nadrobíme do mísy a smícháme s cukrem. Když se droždí rozpustí, přilijeme vlažnou vodu a přidáme všechny zbylé ingredience. Propracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout, nejméně 30 minut, můžeme i hodinu a během kynutí propracujeme. Vytvarujeme kulatý bochník, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, kde necháme ještě 10−20 minut kynout a pečeme při 200 °C asi 50 minut dozlatova. Po upečení potřeme chléb slanou vodou.

Pokud máte čas a chuť, domácí pečivo rozhodně doporučuji. Za prvé není nic lepšího, než si dát křupavý teplý chléb/rohlík/housku. Za druhé víte, co jste do pečiva dali, takže nejíte žádná zbytečná Ečka ani obarvenou bílou pšenici. 

Žádné komentáře:

Okomentovat