pondělí 18. května 2015

Mačingová dieta: DONE!

Včerejškem skončil můj měsíční pokus s "dietou" podle Mačingové, tak jsem si říkala, že by se slušelo podat nějaký závěr, i když si mi do toho moc nechce - proč? Protože jsem si malovala, jak tento závěr bude plný pozitivního opěvování, shozeným centimetrů a kil, ale bohužel realita není vždy růžová :D 

Navenek se mé tělo tváří, jako by mu absence pšenice a přemíra zeleniny nic moc nedala. Dole mám stěží půl kila, a jeden centimetr v obvodu. Určitě na tom mám svůj podíl a nemůžu Mačingové křivdit, protože jsem její plán nedodržovala na 100%, vymýšlela jsem si vlastní kombinace a padla i nějaká ta čokoláda, zmrzlina nebo arašídové máslo :D Takže ano - jsem vinna! 

Ale nemůžu popřít, že jsem prostě zklamaná. Myslela jsem si, jaká to pro tělo nebude revoluce, když nebudu jíst mouku, ale já žádné změny nezpozorovala. (Možná ty radikální změny proběhly uvnitř a já je jen nevidím :D) Jediná pozorovatelná změna byla, že celý měsíc vypadám jako těhotná, což na sebevědomí nepřidává :D 

Tím ale nechci říct, že bych Mačingovou dietu nějak zavrhla. Přijde mi dobře sestavená, jen na mě asi tolik nefunguje. Asi se víc projeví u člověka, který má 30 kilo nadváhu a jí fastfood a pije Colu. Pro mě jídla ani pití vody a zeleného čaje nebyly žádnou novinkou, jsem na takovou stravu zvyklá už pár let, tak asi proto to nebyla pro tělo taková revoluce. (Ano, kognitivní disonance pracuje, musím si to nějak odůvodnit, aby to pro mě bylo přijatelné:D)

Každopádně si z této diety něco odnesu, pořád věřím ve zlo bílé mouky a budu se snažit se jí vyhýbat, ráda se budu vracet k některým receptům, ale pojedu si zase podle svého. Když budu mít jednou za čas chuť na něco chuť, prostě si to dám a basta :D Striktní dodržování pravidel není nic pro mě, protože zkrátka platí, že zakázané ovoce chutná nejlíp. Proto si nebudu nic vysloveně zakazovat a budu se držet pravidla - všeho s mírou! (Jdu na to od lesa :D)

(Už se těším, až si navařím všechny ty dobroty, co jsem během kúry nesměla, jako domácí chleba, pizzu nebo lasagne :D)

A kdo ví, třeba se k této kúře za čas znova odhodlám a dodržím jí na 100% a pak budu moct porovnat výsledky. 

úterý 12. května 2015

Zdravý tvarohový dort

Jak jste si mohli povšimnout zrovna často nepeču/nepřidávám sladké recepty. Sladké jídlo je v mém jídelníčku v menšině. Zřejmě to bude asi tím, že se snažím vyhýbat cukru a bílé mouce, což jsou zrovna dvě suroviny, které ke klasickému pečení jaksi neodmyslitelně patří :D To by v tom byl ale čert, kdyby nešlo péct a hřešit zdravě, že? Samozřejmě to možné je a musím říct, že zdravé mlsání není o nic méně chutnější než to nezdravé, ba naopak bych řekla, že je mnohem lepší - můžete hřešit a navíc bez výčitek, protože je to zdravé, což je myslím sen každého, kdo si hlídá linii :D

Tento dort jsem dělala už podruhé, protože jsem si ho zamilovala nejen já, ale celá rodina. Je opravdu výtečný a jeho příprava je navíc (relativně) jednoduchá a rychlá. Takže pokud pořádáte oslavu a chcete hřešit bez výčitek, tento dort je jasnou volbou, protože neobsahuje naprosto nic špatného:)

Ingredience:

Spodní krusta:
  • 120g sušených datlí
  • 30g holandského kakaa
  • 60g kokosu
  • 100g mletých ořechů (mandle, kešu, lískové, vlašské, jak je libo)
  • sladidlo (není povinné, já nedávám, protože datle krustu krásně prosladí samy)
Tvarohový základ:
  • 500g tvarohu
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 2 lříce kakaa 
  • sladidlo (med, sirup, cukr, jak je libo)
  • vanilkový pudink (ten jsem nedávala)
Postup:
Přes noc si ve vodě namočíme datle, případně i ořechy (já namáčím kešu). Poté všechny ingredience (datle, ořechy, kakao, kokos) vhodíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Hmota rozprostřeme na dno formy.

Tvaroh utřeme tyčovým mixérem, přidáme 4 lžíce bílého jogurtu, vanilkový pudink. Když máme hmotu dobře vyšlehanou, postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém a postupně šleháme. Přidáme sladidlo, (já dala 1 balíček vanilkového cukru) a ještě trochu prošleháme.

Výslednou hmotu rozdělíme na 2 části (jednu větší, druhou menší) a do menší přidáme 2 lžíce kakaa.
Začneme vrstvit těsta. Těsta vrstvíme střídavě do středu formy. Začínáme bílým a pokračujeme dokud nemineme obě těsta. (Tuto techniku stále příliš neovládám:D)

Takto připravený dort dáme péct do předem vyhřáté trouby. Čím déle hmotu mixujete, tím je hmota řidší a bude jednodušší lít ji do formy. Dávejte však pozor na to, abyste hmotu nemixovali příliš dlouho - hmota příliš zřídne a neupeče se koláč. Nejdříve pečeme při teplotě 175 stupňů cca 20 minut. Po uplynutí doby teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut.
Upečený dort vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v chladničce.

Už jen při psaní receptu se mi sbíhají sliny :D Je také možné udělat si RAW nepečenou verzi tohoto dortu, kdy do tvarohového základu nebudete dávat vajíčka ani jogurt, ani pudink.

středa 6. května 2015

Duben v obrazech

Tak mě napadlo přidat novou rubriku s poetickým názvem. Tento tip článků ráda sleduji u jiných blogů, tak jsem si dovolila směle předpokládat, že by se mohl líbit i vám :D

Jelikož mezi mé oblíbené aktivity patří také focení, v počítači se mi každý měsíc nashromáždí desítky, často i stovky fotek. Tak jsem si řekla, proč se (o nějaké publikovatelné) nepodělit a nezrekapitulovat si tak předchozí měsíc. 

No zkrátka blablabla, to bylo jakési ántré a teď už konečně slíbené fotky.

Jak vypadal můj duben?

Začátek dubna nebyl vůbec vlídný.


Zapečené brambory, brokolice, řepa.

Nakonec jaro ale přeci jen přišlo.

Ani na Velikonoce jsem si nedala pohov a pustila se do bio-barvení vajíček cibulí a kurkumou.

Nechyběla ani výtečná velikonoční nádivka s kopřivami a sedmikráskami.

Jaro znamená výlety. Jezdíme na kole, chodíme po svých. Tady zastávka u rybníka plného žab.

Řepová pomazánka s cottage sýrem.

První letošní grilování se nemohlo obejít bez domácích hamburgerů. V rámci zachování Mačingové diety bez housky :D

Sladkých receptů je tu poskrovnu, když už se ale pustím do něčeho sladkého, řekla bych, že to stojí za to :D Recept coming soon!

Tomu se říká kvalitní modifikace Mačingové :D



Jeden z obídků. Jde to i bez příloh a né že ne!

Možná jsem staromódní, ale mám ráda všechny tradice a svátky a zvyklosti a pálení čarodějnic je další z hezkých zvyků, které ráda dodržuji. Zkrátka mi přijde lepší být na čerstvém vzduchu (a dýchat ty zplodiny:D), než sedět doma u počítače. Takže ani letošní 30. duben nebyl výjimkou, ale musím se pochválit - žádné opíkání buřtů se nekonalo! Poctivě jsem si ogrilovala špíz s převahou zeleniny.

A jak už jsem říkala jaro znamená výletování. Po zimě proseděné doma se vždy nemůžu dočkat na všechny ty nachozené kilometry, čerstvý vzduch, slunce a krásnou přírodu. No, trochu kecám :D Většinu času vždycky remcám a jakmile se blíží kopec, je lepší se mnou nemluvit, ale ty endorfiny a hlad po sportovním výkonu mi vždy vykouzlí úsměv na tváři a nakonec zářím jak měsíček na hnoji. Tentokrát jsme si udělali 25km výlet po Orlických horách. To, že jsme se ztratili a nachodili o x kilometrů víc, nekomentuji :D


Krásná houpačka uprostřed ještě krásnější přírody. Já si houpání bohužel moc neužila, protože mi závrať způsobuje i řetízkový kolotoč. 

Nesmrtelná klasika - mozzarela s rajčaty, olivovým olejem, bazalkou, pepřem a solí. Mňam!


úterý 5. května 2015

Netradiční příloha: celerové hranolky

Recept na pečené kuřátko jsem vám sem už dávala. Nemohu si ale odpustit nedat sem tuto kombinaci s méně tradiční přílohou - celerovými hranolkami. Nevím, jestli už jste někdy ochutnali, ale já ochutnala a myslím, že bramborové hranolky půjdou na nějakou dobu k ledu :D

Celerové hranolky jsou ideální volbou, protože jsou mnohem zdravější než ty bramborové. Nebojte se nahradit klasické přílohy (rýže, brambory, těstoviny) zeleninou. Stačí trochu fantazie a oblbnete i zarytého odpůrce zdravé stravy :) A navíc je to více než jednoduché!

Celerové hranolky můžete jíst i místo brambůrek večer u televize.

Recept na hranolky
Ingredience pro 4 osoby:
1 větší celer
sůl
olej

Postup:
Celer oloupeme, nakrájíme na hranolky, posolíme a osmažíme na pánvi. Možno fritovat ve friťáku pro méně zdravou verzi, pro echt zdravou verzi lze dát do trouby péct.