úterý 12. května 2015

Zdravý tvarohový dort

Jak jste si mohli povšimnout zrovna často nepeču/nepřidávám sladké recepty. Sladké jídlo je v mém jídelníčku v menšině. Zřejmě to bude asi tím, že se snažím vyhýbat cukru a bílé mouce, což jsou zrovna dvě suroviny, které ke klasickému pečení jaksi neodmyslitelně patří :D To by v tom byl ale čert, kdyby nešlo péct a hřešit zdravě, že? Samozřejmě to možné je a musím říct, že zdravé mlsání není o nic méně chutnější než to nezdravé, ba naopak bych řekla, že je mnohem lepší - můžete hřešit a navíc bez výčitek, protože je to zdravé, což je myslím sen každého, kdo si hlídá linii :D

Tento dort jsem dělala už podruhé, protože jsem si ho zamilovala nejen já, ale celá rodina. Je opravdu výtečný a jeho příprava je navíc (relativně) jednoduchá a rychlá. Takže pokud pořádáte oslavu a chcete hřešit bez výčitek, tento dort je jasnou volbou, protože neobsahuje naprosto nic špatného:)

Ingredience:

Spodní krusta:
  • 120g sušených datlí
  • 30g holandského kakaa
  • 60g kokosu
  • 100g mletých ořechů (mandle, kešu, lískové, vlašské, jak je libo)
  • sladidlo (není povinné, já nedávám, protože datle krustu krásně prosladí samy)
Tvarohový základ:
  • 500g tvarohu
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 2 lříce kakaa 
  • sladidlo (med, sirup, cukr, jak je libo)
  • vanilkový pudink (ten jsem nedávala)
Postup:
Přes noc si ve vodě namočíme datle, případně i ořechy (já namáčím kešu). Poté všechny ingredience (datle, ořechy, kakao, kokos) vhodíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Hmota rozprostřeme na dno formy.

Tvaroh utřeme tyčovým mixérem, přidáme 4 lžíce bílého jogurtu, vanilkový pudink. Když máme hmotu dobře vyšlehanou, postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém a postupně šleháme. Přidáme sladidlo, (já dala 1 balíček vanilkového cukru) a ještě trochu prošleháme.

Výslednou hmotu rozdělíme na 2 části (jednu větší, druhou menší) a do menší přidáme 2 lžíce kakaa.
Začneme vrstvit těsta. Těsta vrstvíme střídavě do středu formy. Začínáme bílým a pokračujeme dokud nemineme obě těsta. (Tuto techniku stále příliš neovládám:D)

Takto připravený dort dáme péct do předem vyhřáté trouby. Čím déle hmotu mixujete, tím je hmota řidší a bude jednodušší lít ji do formy. Dávejte však pozor na to, abyste hmotu nemixovali příliš dlouho - hmota příliš zřídne a neupeče se koláč. Nejdříve pečeme při teplotě 175 stupňů cca 20 minut. Po uplynutí doby teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut.
Upečený dort vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v chladničce.

Už jen při psaní receptu se mi sbíhají sliny :D Je také možné udělat si RAW nepečenou verzi tohoto dortu, kdy do tvarohového základu nebudete dávat vajíčka ani jogurt, ani pudink.

Žádné komentáře:

Okomentovat