Červená řepa je takový malý-velký nedoceněný zázrak. Je hrozně zdravá a relativně levná, ale skoro nikdo ji nejí, protože nám ji nutili ve školce a škole k rizotu, fůůůj. Zkuste se oprostit od pravěkých mindráků a dejte řepě šanci, fakt si to zaslouží!
Řepa je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.
Co řepa všechno zvládá?
- podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
- podporuje činnost žaludku a žlučníku
- odstraňuje z těla jedovaté látky
- vytváří vazivové tkáně
- zesiluje stěny cév
- zlepšuje využití bílkovin
- zajišťuje duševní pohodu
- zpevňuje pokožku
- napomáhá při alergiích
- aktivuje tvorbu červených krvinek
- má kladný vliv na revma
- je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
Řepu je ideální jíst na podzim a v zimě.
Kouzlo je v tom umět si řepu připravit tak, aby vám chutnala. Ona neexistuje jen sterilizovaná řepa, která se podává k onomu inkriminovanému rizotu. Je nekonečno způsobů, jak si řepu připravit. Jedna z možností je salát z řepy se sýrem cottage. Díky této kombinaci máte zajímavou alternativu, kterou si můžete dát k večeři místo másla a uzenin.
Ingredience:
- řepa
- cottage
- pepř
- sůl
Postup:
Řepu si uvaříme ve vodě doměkka (cca 30-50 minut, záleží na velikosti). Necháme vychladnout, oloupeme, nastouháme, přidáme cottage, trochu pepře a soli a je to! Strašně složité :D
Žádné komentáře:
Okomentovat