pondělí 19. prosince 2016

Ideál krásy a honba za dokonalostí

(Tak jsem si říkala, že si zase jednou zahraju na chytračku. Musíte mi tato filozofická rozjímání odpustit, ale zjistila jsem, že jimi nechci poučovat vás, ale hlavně sebe. A pokud si z toho také něco vezmete, budu jen ráda.)

Kult krásy. Touha být dokonalá. Nikdy nezestárnout, pořád vypadat na dvacet, napodobovat holky z VIP zpráv, asi to znáte. Každá (ale i každý, neřekla bych, že se jedná čistě o ženskou záležitost, jen u žen je to více patrné) chceme být krásná, mladá, žádaná a žádoucí navěky věků amen.

Ale víte co? Toto svazující rozhodnutí, které nám do hlavy nabušil diktát ideálu krásy, nám ty roky a vrásky nakonec spíš přidává než ubírá.

Neustále řešíme, jak vypadáme, srovnáváme se s ostatníma (a většinou právě s modelkama a jinýma "nadbytostma", což je lehoulilililince frustrující, protože ženská od dvou dětí asi na sebe nemá tolik času jako modelína, která se sebou zabývá 24/7 a tělo je její živobytí.

Nebudu to okecávat, prostě chci říct, že bychom se měli přestat honit za dokonalostí, protože nedokonalá/ý jste dokonalá/ý (aby to bylo genderově vyvážené). Potvrzený průzkum od mužů i žen. Někomu se možná líbí umělá plastická barbie s liftingem, pětkama a odsátym zadkem, věřte ale, že většina lidí spíš ocení originalitu, zdravé sebevědomí a přirozenost. Měli bychom se přeprogramovat a přestat si myslet, že dokonalost je povinností.

Takže co? Nemá cenu to přehánět. Mějte se rádi, využijte předností/jedinečností, které vám příroda (nebo spíš geny vašich rodičů) nadělily, a nestresujte se tím, že máte moc tlustej nos, stehna nebo zadek. To, že na břiše nemáte pekáč buchet, pod trikem pevný trojky, na vejšku sto sedmdesát pět a nohu třicet osmičku, z vás nedělá zrůdu, jak by si mnozí mohli myslet.

Samozřejmě pokud máte sto dvacet kilo, kuří oko nebo otevřenou zlomeninu, asi by to chtělo se sebou něco dělat. Mluvím spíš o případech, kdy se řeší neviditelné pseudo-mikro-problémy, které trápí jen a pouze vás

Sama na sobě to za poslední roky pozoruju, jak moc mi celý život záleží na tom, jak vypadám, jak moc to řeším. Od malička jsem poslouchala "no ty jsi ale krásná holčička, no z tebe už je pěkná slečna, no no no, štípání do tváře a v očích vítězství toho, že jsem hezký a tedy povedený člen společnosti." Samozřejmě jsem za tyto pochvaly vděčná, čechraly mi ego a těšily mě, ale na druhou stranu mi přijde, že mě tato lichotivá hodnocení a tím pádem i očekávání zavázala k tomu, že když už ses jednou jako hezká holčička narodila, musíš hezká i zemřít. Závazek. Tlak.

Do nějakých dvaceti jsem si žila ve své krásné bublině, jak je to důležité dobře vypadat. Pak jsem ale viděla dokument od Heleny Třeštíkové Zkáza krásou a tak nějak mi docvaklo všechno, co se mi asi už nějakou dobu podvědomě honilo hlavou. 

Krása a mládí jsou pomíjivé a to je prostě fakt faktů. Čas nezastavíš a pokud se budeš upínat pouze na to, jak vypadáš, dopadneš hodně špatně. Od té doby se snažím soustředit na jiné nepomíjivé stránky sebe sama a víte co? Osvobodilo mě to. Od stresu z toho, že stárnu, že jednoho dne budu šedivá a vrásčitá, že prostě nebudu pořád vypadat jako ve dvaceti. (Dobře to se mi to kecá, když mi teprv bude čtvrt století, za deset let udělám update!)

Taky jsem ale zjistila, že i když je to dost povrchní záležitost, prostě mě to baví a dělá mi dobře o sebe pečovat a být se sebou spokojená. Takže se ze mě po tomto článku nestane lesní žínka, co si přestane holit nohy a začne nosit jutové pytle. Jen bych to chtěla přestat tak hrotit, víc si užívat, to co mám a přestat se neustále kritizovat. A naučit se chválit.

Když si prohlížím staré fotky, zjišťuju, že jsem byla naprosto, ale naprosto zbytečně kritická a že jsem řešila s prominutím ho*na. To koukání zpětně na fotky mi hodně pomáhá v lepším objektivním vidění sebe sama, zkuste to taky. Podívejte se na nějakou starší fotku a řekněte si upřímně, jak jste vypadali...huř/líp, byli jste opravdu tak tlustí/ošklivý/atd, jak jste si o sobě tehdy mysleli? Tipla bych, že ne.

Kašlete na to, jak působíte na ostatní a naučte se mít rádi! Neřešte, co o vás si myslí ostatní, řešte, co si o sobě myslíte vy. (Přemýšleli jste o tom vůbec někdy?) 

Sebeláska není narcistická zbytečnost, sebeláska je cesta ke šťastnějšímu životu.

Howgh.

úterý 13. prosince 2016

Jak mě pan K. naučil mluvit sprostě

Bývala jsem dívenkou jemnou, sprostého slova jsem ze svých úst nevypustila. Od té doby, co jsem ve vztahu s panem K., se moje ústa naučila mluvit zcela novým jazykem. Je ze mě obhroublá děva, co si nebere servítky a nejde pro sprosté slovíčko daleko.

Jak jste již mohli z dřívějších článků vyčíst, jsem zkrátka adaptabilní šikovné děvče, které se naučí lecčemu, využívá okolní prostředí a nasává vjemy odkud jen může. Možná bych se svým způsobem dala označit za solidního parazita, který vysává svého hostitele, ale o tom bych nerada polemizovala. Zkrátka jsem učenlivá a basta.

A jelikož pan K. není žádná ženština a je vychován životem (špínou učiliště, skateparku i působením tří starších sourozenců), asi si dovedete představit, jaký jazykový základ do života dostal. Ty ****, *****, *****, ***** **** ***** **, *****, **** a tak.

A také si nejspíš dovedete představit, jakým jazykovým obratům jsem tedy denně vystavována. A ne, nejedná se o symbolické metafory, metonymie, ani oxymoróny. Tyto obraty jsou většinou velmi doslovné. Pan K. prostě nazývá věci pravými jmény, na líbivou češtinu jsem tady já. 

Samozřejmě se mnou nemluví pouze tímto tónem :"Ty *****, ***** mi *****!". Ale občas (často) mu nějaké to slovíčko uklouzne. Zvláště v situacích, kdy se přestává ovládat, kdy mu něco nejde nebo něco nestíhá. A že tyto situace nastávají celkem často. (Řekla bych, a to mě trochu děsí, že stále častěji.)

Pro vykreslení si ukažme pár modelových situací.

Modelová situace č. 1: Jsme na chalupě. Je krááásně, já relaxuji s knihou na lehátku, lépe mi nemůže být, pohoda, peace and love. Najednou se ale ozve něco, z čeho mi tep vyskočí z poklidné relaxační polohy na polohu honí tě vrah. Z nedaleké dílny pana K. se začnou linout zvuky třískajícího nářadí, kopání do dveří, horlivého oddychování a slov s takovou negativní energií vyslovených, že jsem to ještě nezažila. Pan K. natírá dveře od auta a větříček mu na čerstvě natřený díl přilepí plachtu. To je toho. (klik pro ilustrační ukázku)

Modelová situace č. 2: Pan K. něco ťuká do počítače, já stará/mladá pohodářka si také něco kutím, mám klidovou tepovou frekvenci. V setině vteřiny se ale opět vše mění a můj tlak dostává pěknou čočku (a tlak pana K. zřejmě taky). Třískání do klávesnice, třískání do stolu, skákání hrnků s kafem, hluboké nadechování a vydechování doprovázené vybraným slovníkem. Zasekl se excel, restartoval se počítač, tříhodinová práce se neuložila. Co se dá dělat? Nic.  (klik pro ilustrační ukázku).

Modelová situace č.3: Jedeme autem, chudák důchodkyně před námi nejede na padesátce šedesát, ale čtyřicet devět. Pan K. brunátní, demonstrativně se lepí na vůz před sebou a uklidňuje svoje nervy slovy "Ty ******** ****, tak jeď, *****!" (klik pro ilustrační ukázku)

A já, chudinka nucená být svědkem těchto výlevů, jsem se zkrátka musela nějak integrovat do tohoto jazykového systému. Byla jsem nucena ochránit své srdce před infarktem a přijmout tento slovník za svůj vlastní. 

Problém je, že jsem ho natolik přijala za svůj, že pro mne není problém takto distingovaně hovořit v restauraci nebo přeplněném obchodním centru, u návštěvy kamarádů nevyjímaje. To je ale ***** dobrý jídlo, tady je lidí jak *******,  už mě to tady ****, ty seš *****, to mě *****, do *** *****. Z mylady nefalšovaným dlaždičem. Ta učenlivost vždy není výhodou, povím vám.

+ POZOR SOUTĚŽ!
Kdo první vyluští alespoň pět nadávek, vyhraje naše VB 100% přírodní handmade mýdlo! ODPOVĚDI PIŠTE DO KOMENTÁŘŮ. (Jestli se nikdo nezúčastní, tak si mě nepřejte:D)

pátek 9. prosince 2016

Recenze pražských divadelních představení

Řekla bych, že docela dost (na svůj ještě poměrně mladý věk haha) chodím do divadla a tím pádem mám vcelku přehled, co se kde hraje a jestli to stojí za zhlédnutí. Tak doufám, že toto stručné zhodnocení třeba někomu méně pražských divadel znalému pomůže při rozhodování, na co vzít tchyni, na co kamarádku a čemu se raději vyhnout obloukem. 

Rozhodně nejsem objektivní, hodnotím ze svého pohledu a možná jsem i docela náročný divák? Nevím. Při sepisování jsem si uvědomila, že mi záleží nejen na kvalitě hereckých výkonů, ale také na kvalitě samotné hry. 

Ubíjí mě, když musím dvě hodiny koukat na nějakou blbost nebo když herec nehraje. Nevadí mi, když jdu na komedii, která je jednodušší, ale chci se u ní tedy pobavit. Nevadí mi, když se u hry nepobavím, ale chci, aby měl děj hlavu a patu a nesl nějakou myšlenku, o které budu cestou z divadla dumat.

Mám divadlo opravdu ráda a zjistila jsem, že dobrý filmový herec nemusí být nutně dobrý divadelní herec a že herci, které třeba nemáte v televizi rádi, mohou naživo velmi mile překvapit. 

Tak jdeme na to:

Terapie (Palace)

Začnu nejčerstvějším kouskem, který jsem viděla včera a bohužel budu zlá. Blbost nehorázná, hlášky tam byly dobré, ale děj totálně o ničem. Škoda času i peněz, přitom teoretický potenciál by téma terapie a partnerských vztahů mělo obrovský. Myšlenka dobrá, ale zpracování hrozné, už vím, proč byl sál poloprázdný. To se potom herci mohou snažit jak chtějí, ale z blbé hry dobrou neuděláš ani tím nejlepším výkonem. 35%

Zabiják Joe (Divadlo Kalich)

Přišlo mi, jako bych se dívala na seriál True Detektiv, kvalitně zpracovaný detektivní příběh s prvky humoru i děsu. Amerika 90. léta, karavany, špína, drogy, sex. Tohle mě opravdu velmi mile překvapilo, skvělé zpracování, herecké výkony super. + Igor Chmela nahý z první řady :D 94%

Žena za pultem (Divadlo Kalich)

Ano, ano, ano. K tomu není co dodávat, Kaiser a Lábus dokazují, že jsou opravdu kultem (i za pultem). Takhle jsem se dlouho nenasmála. Rozhodně doporučuji všem opěvovatelům bývalého, ale i současného režimu. Parodie na oba systémy, pánové se navíc nebojí vzít do úst ani aktuální politickou situaci. Prostě prdel. 100%

Začínáme končit (Kalich)

Nebylo to špatné, ale ani nijak zvlášť úchvatné. Spíš mi byli sympatičtější protagonisté (manželé Hrzánová, Holub), než samotný příběh. Ale zase špatné to nebylo, když vezmeme v potaz jiné výplody a herecké výkony samozřejmě v podání této dvojice stojí za to. 70%

Už nikdy sám (Kalich) 

Tak toto pro změnu ne. Chtěla jsem jít na Lišku, šla jsem na Lišku. Ale ani Liška není zárukou kvality. Rádoby komedie o současné společnosti - samotě, singles... Myšlenka lepší než provedení. 40%

Hrdý Budžeš (Bez zábradlí) 

Srdcovka, k tomu asi není moc co dodávat. Další z kultů divadelního světa s Bárou Hrzánovou v roli malé Helenky Součkové. 100%

Darda (Na Jezerce)

Pokračování Hrdého Budžese neméně dobré. Helenka už je dospělá a je to pořád super příběh. 100%

Kdo je tady ředitel (Švandovo divadlo)

Také milé překvapení, super komedie, člověk se zasměje, hezky propletené, výkony dobré. + Michal Dlouhý velmi vtipně obskakuje sekretářku :D 85%

Čtyři dohody (Klub lávka)

Další srdcovka. Jestli máte rádi Jaroslava Duška, chcete pohladit na duši a dát naději, že ten život není tak na hovno, tak jděte. Předávání moudrosti Toltéků o smyslu života. A navíc je to sranda. 100%

Pátá dohoda (Klub Lávka)

Další dohoda a další paráda. Já Duška prostě miluju, takže jsem silně subjektivní. 100%

Caveman (U Hasičů)

Taky kult, životní pravdy o mužích a ženách a jejich vztazích. 100%

La Putyka - představení UP´END´DOWN a La Putyka

Byla jsem na dvou představeních a musím na další. Jiný svět, jiný pohled, jiný styl, ale je to prostě úchvatný. Divadlo a cirkus v jednom, neotřelý zážitek, přeji každému zažít. Musím dát 101%, protože to nelze s ničím, co česká scéna nabízí, srovnávat.

Teremin (DD)

Dejvické divadlo je další kult, kam není vůbec lehké se dostat. Jsem ráda, že já jsem tu možnost měla a opravdu to stojí za to. Kvalita, kvalita, kvalita a Trojan v hlavní roli že ano. 95%

Kafka (DD)

Platí výše zmíněné. Kafka nebyl zas tak zábavný, ale je to prostě kvalitně odvedená herecká i režisérská práce. Vždy záleží, co od hry chcete. Chcete se pobavit? Jděte na nějakou lehčí komedii. Chcete vidět kvalitní umění? Jděte do Dejvic. 93%

Dealers Choice (DD)

Toto se mi líbilo moc. Pokerová hra, Trojan, Čermák a další skvělí dejvičtí. 100%

Dabing street (DD)

Taky super, prostředí dabingového studia, alkohol a zase alkohol. Trochu depresivní, ale zase kvalitní. Navíc miluji Hynka Čermáka :D 100%

Vše o mužích (Studio DVA)

Sranda velká. Pokud se chcete pobavit na účet mužského světa, doporučuji. + má dětská láska Filip Blažek :D 95%

Vše o ženách (Studio DVA)

Variace na úspěšné Vše o mužích nedopadla vůbec dobře. Toto můžete oželet. Asi my ženy nejsme holt tak trapné, takže to není tak vtipné :D 60%

Sex pro pokročilé (Studio DVA) 

Jak jsem již řekla, kvalitní herci vždy neznamenají kvalitní hru. Jdete na Rodena a dvě hodiny koukáte na nic moc hru. Nebylo to úplně zlé, ale bomba taky ne. Vhodné pro starší páry, mně se to vcelku i líbilo, ale pan K. byl znuděn těžce. 65%

Zdravý nemocný (Studio DVA)

Zase na Rodena a v tomto případě spokojená. 95%

Čtyři sestry (DVA)

Určitě bych hodnotila jinak (a tipuji, že nejspíš hůře), kdybych hru zažila tak, jak má správně být odehrána. Osud to ale tak chtěl, jedna z hereček odpadla na poslední chvíli a její role se odvážně zhostil režisér (a majitel divadla, spisovatel, herec a můj oblíbenec v jedné osobě :D) Patrik Hartl. (Jestli ho neznáte, koukněte se, pán opravdu úžasný s nejlepším smíchem!) Takže pan Hartl v podání staré panny s textem v ruce a chlupatýma nohama v šatech k nezaplacení! 92%

Manželský poker (Divadlo Palace)

Tohle byla sranda. Divácky nenáročná komedie, pokud se chcete pobavit po náročném dni, tím nic nezkazíte. 75%

Prachy (Palace) 

Opět nenáročná fajn komedie, šílené zápletky, sranda. 75% 


úterý 6. prosince 2016

Jakou mě pan K. chce, takovou jsem aneb když žena skáče jak muž píská

Abychom si to pro začátek vyjasnili - pan K. není (nebo alespoň pro zatím nebyl) typ muže, se kterým budete jezdit v taxíku, chodit do potemnělých barů na long drinky nebo navštěvovat firemní večírky a okouzlovat jeho kolegy. 

Pan K. do teď byl (jak už asi pravidelný čtenář tuší) pravý opak. Je to typ, se kterým jezdíte v pochybných vozidlech pochybného stáří bez pásů, kde se musíte držet hlava nehlava, abyste neproletěli čelním sklem, chodíte na nejrůznější místa nejrůznorodějšími cestami a navštěvujete jeho kamarády v odlehlých lesích a pustinách.

Život s panem K. neznamená chodit po vydlážděné cestičce a to v doslovném i symbolickém smyslu slova. Nechodíme a nevyskytujeme se většinu času na betonových chodnících nebo čistých prostorách obchodních center, my to máme prostě jinak. 

Všichni tráví víkend v obchoďáku nebo na procházce po městě, my trávíme víkendy v bahně. Nevím, jak to pan K. dělá, ale opravdu, ať jdeme, kam jdeme, povětšinou se brodíme houštím nebo blátem a to nemusíme jít zrovna na výlet do lesa. My se tím blátem brodíme i když jdeme pro rohlíky! (Abych zase nebyla prudérní, samozřejmě se asi pětkrát za těch šest let stalo, že jsme šli jako normální lidi po chodníku a nestihli sejít na žádné scestí.)

Takže absolvovat život s panem K. znamená být připravena na vše. Na všechny druhy překážek (koleje, skály, sjezdařské kopce, spadlé stromy, divoké řeky) i všechny druhy terénu (kamenitý, hliněný, nerovný, strmý, blátivý, mokrý či nesjízdný). Zkrátka nic pro opravdovou dámu.

Už od mala jsem si představovala (asi jako každá první), že budu mít movitého prince, který mi umožní být princeznou s krásnými šaty, střevíčky a hvězdou na čele. Ale jako partnerka flexibilní a přizpůsobivá jsem se bez remcání adaptovala na dané podmínky. Nebyla to změna dobrovolná, ale pro záchranu vlastního života nutná. 

Takže ejhle - z postu princezny si jsem rovnou sestoupila na post selkovský. 

Abych všechny taje, které život s panem K. skýtá, mohla ve zdraví přežít, musela se ze mě stát nekonfliktní nicnenamítající pohodová farmářka, které nevadí, že si nové boty zase*e od bahna nebo že bundu roztrhne od houští, kterým se právě prodírá. Prostě mi nevadí, že nemůžeme jít na nějakou normální procházku, při které mi to může slušet. Prostě mi to nevadí, jsem pohodová farmářka, víte?

Podpatky tabu (jak bych v nich skákala přes koleje?), pěkné ale nefunkční věci tabu (co kdybych v nich musela náhodou přenocovat v lese?). Pohodlí, funkčnost, odolnost, to je poslední roky moje mantra při nakupování oblečení. "Ach to je ale hezký kabát", říkám si vždy v kabince. "Jak v tom ale budeš lítat po poli, baru?", napomíná hnedle farmářka ve mně. "To jsou ale pěkné boty! Ten podpatek je ale moc vysoký, nebudeš panu K. stačit a vyvrtneš si v nich nohu, až půjdete na procházku po městě a budete se brodit jeho zákoutími."

Takže jsem se adaptovala. Z mého šatníku zmizely všechny hezké, elegantní a designové, ale naprosto nevhodné věci, ve kterých nelze běhat či skákat či je potírat bahnem.

Nestěžuju si, zvykla jsem si. Ale jak to tak bývá, abych se nenudila, pan K. si pro mě zase vymyslel novinku, které bych se mohla přizpůsobit. Prý by se mu líbilo, kdybych chodila elegantněji oblečená?! Že by se mu líbily kozačky, že by se mu líbily sukně?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? Že bych se mohla oblíkat víc jako dáma!!!!!!!!!!!!!! Vytřeštěný voči až na půdu, tep stoupá, sto chutí začít křičet. 

Čelist padá, Barbora odpadá a až se probudí, běží do obchoďáku nakupovat. Download Adaptace verze 2.0, spustit aktualizaci z pohodové farmářky na sexy sekretářku, po stažení aktualizací restartujte počítač.